Tip Mengatasi Masalah Bengkak Susu atau Breast Engorgement

Tip Mengatasi Masalah Bengkak Susu atau Breast Engorgement

Tip Mengatasi Masalah Bengkak Susu atau Breast Engorgement

Puan H : Kak shida Assalamualaikum Sorry ya kacau akak Breastfeeding related Macam mana nak kurangkan bengkak Dah pam, tuam dan breastfeed kerap Tapi bengkak tu jadi lagi kerap Norashida: Cuba tuam sejuk, InsyaAllah bantu kurangkan sakit. Nanti dah lega sakit, tuam panas pulak untuk better milk flow. Then hand massage (marmet technique) sekali. Buat kerap. Its gonna be tirering. Penat. Tapi buat kerap (tuam sejuk-tuam panas-marmet) sangat bagus dan bantu elakkan engorge jadi lebih teruk Secara tak langsung, dapat  kurangkan risiko terkena mastitis (jangkitan susuibu/demam Susu) atau abscess (jangkitan bernanah) Puan H :Lepas saya buat apa yang akak suggest, terus saya

Continue Reading

Bagaimana saya terjebak dengan babywearing

Bagaimana saya terjebak dengan babywearing

SEJARAH kelahiran JOM GENDONG 10 tahun dulu Kelahiran anak pertama Fokus ilmu saya hanyalah Breastfeeding for 2 years without Formula Milk Tapi ditakdirkan Allah Anak jenis tak nak berenggang Mengempeng orang kata Melekat orang kata Letak je … nangis Dukung je … senyap Letak je … bangun Dukung je … tidur Saya kepenatan Tapi tak nak putus asa Bukan salah menyusu Anak suka bergantung Saya belajar terima Karakter anak macam tu Saya belajar redha Saya belajar syukur Cari di internet Apa alat boleh bantu Dukung tanpa lenguh Dukung dengan selesa Jumpa website omputeh Teruja dengan ilmu gendong Rupanya ada solusi

Continue Reading

DIY with Essential Oils : Baby Oil

DIY with Essential Oils : Baby Oil

Bila ada baby ni, antara barang yang wajib mak bapak beli adalah minyak telon dan baby oil Minyak telon sebagai minyak sapuan perut  untuk melegakan ketidakselesaan perut Baby oil pula sebagai minyak urut  untuk menenangkan bayi Tapi saya pilih untuk buat sendiri menggunakan bahan-bahan terbaik. Semestinyak organik dan selamat. Tiada campuran bahan kimia keras yang seperti camphor dan mineral oil First 2 weeks takde sapuan apa apa. Fokus untuk pulih dari jaundis dan penyusuan susuibu yang betul dan kerap. Banyak diffuse essential oil je untuk ketenangan ibu dan bayi. Kalau nak sapu pun, saya sapu di tapak Kaki baby je.

Continue Reading

DIY with Essential Oils : Glowing Blend

DIY with Essential Oils : Glowing Blend

Saya bukanlah pakar dalam bidang kecantikan kulit. Perkongsian resipi ini adalah berdasarkan pengalaman sendiri dan sedikit kajian dan pembacaan asas yg saya buat sebelum saya buat keputusan untuk DIY sendiri serum muka ini. Kulit yang kusam  tidak semestinya disembunyikan dengan solekan tebal Macam saya yang tidak gemar bersolek tebal, sangat ingin kelihatan “natural look” walaupun dengan solekan nipis dan ringkas. Penggunaan serum muka sangat penting untuk… Memperbaiki tona kulit tidak sekata akibat selaran matahari Memperbaiki tekstur kulit kasar dan berparut Menyeimbangkan kelembapan kulit (kulit berminyak vs kulit kering) Serum kulit muka yang organik, 100 % semulajadi tanpa kimia keras dan

Continue Reading

Tugeda Ideal Baby Carrier

Tugeda Ideal adalah sejenis baby carrier Baby carrier tu alat untuk bantu dukung bayi tanpa rasa penat dan lenguh Tugeda Ideal ni best sangat sebab selesa, selamat dan mudah digunakan serta harga yang berpatutan dan mampu milik Tugeda Ideal ni jenama buatan Malaysia. Servicenya bagus. Paling best sekali, Ada butang dan tali pelaras untuk laras mengikut saiz bayi. Maksudnya, tugeda ni boleh pakai dari newborn sampai toddler Arman lahir dengan berat 2.5kg Tak boleh pakai lagi sebab badannya kecil,  ringan dan tulangnya lembut. Belum sesuai lagi pakai tugeda Ideal. Kini Arman dah sebulan umurnya dengan berat 3kg+ Cuba semula guna

Continue Reading

Gentle Baby Essential Oil

Gentle Baby Essential Oil

Apa manfaat Gentle Baby ni?  Gentle Baby™ is a soft, fragrant combination of essential oils designed specifically for mothers and babies. It helps calm emotions during pregnancy and is useful for quieting troubled little ones. It is also soothing to tender skin. Many of the essential oils in this blend are used in elite cosmetics to enhance a youthful appearance.   Gabungan pelbagai jenis minyak pati tumbuhan menghasilkan kombinasi bauan unik yang WANGI dan LEMBUT Dicipta khas untuk IBU dan BAYI Bantu menenangkan emosi IBU semasa mengandung Bantu menenangkan emosi BAYI yang meragam dan kuat menangis walaupun keperluan asas telah

Continue Reading

Essential Oil Mesra Bajet

ESSENTIAL OILS black pepper eo rm90 cedarwood eo rm54 citronella eo rm93 clove eo rm73 cypress eo rm93 eucalyptus radiata eo rm89 fennel eo rm83 ginger eo rm64 grapefruit eo rm79 jade lemon eo rm52 lemon eo rm54 lemongrass eo rm54 nutmeg eo rm63 orange eo rm52 rosemary rm74 spearmint rm52 tangerine rm77 wintergreen rm85v Vetiver eo rm100 citrus fresh eo rm73 envision rm90 grounding rm85 melrose rm95 purification rm90 Norashida: PRODUK YL SELAIN ESSENTIAL OIL kidscents bath gel rm75 kidscents shampoo rm77 kidscents slique toothpaste rm35 slique bars rm86 slique tea rm96 thieves aromabright toothpaste rm50 thieves cleansing soap

Continue Reading

DIY with Essential Oils : Amazing Trio Blend

DIY with Essential Oils : Amazing Trio Blend

ASAS PERMULAAN YANG BAIK Kalau orang tanya saya essential oil apa yang best untuk dicuba dulu, tanpa ragu-ragu saya akan cadangkan lemon, lavender dan peppermint. Lemon – segar dan menenangkan Lavender – wangi dan merehatkan Peppermint – segar dan mengujakan Gabungan ketiga-tiga eo bersama minyak sayuran (saya suka guna minyak V6 Young Living atau Minyak Kelapa Dara Jerneh ni sebab tidak berbau tengik dan tidak berlengas)  menghasilkan kombinasi bau yang harum dan manfaat berganda Macam-macam resipi kita boleh buat sendiri. Asalkan ada essential oil. Untuk resipi yg saya kongsikan disini, saya hanya menggunakan essential oil Young Living sahaja kerana kualitinya

Continue Reading

DIY with Essential Oils : Healthy Blend

  Kalau beli set Premium Starter Kit,  ada macam macam resipi kita boleh buat. Sebab dalam PSK,  ada 10 botol minyak asas (belian set PSK dapat PERCUMA 4 botol lagi. Jumlah semunya adalah 14botol. WOW!) Terutama sekali bila anda berada dalam teammakminyak support group, lagi banyak resipi yang dikongsikan oleh kawan-kawan. Sharing is Caring 🙂 Dekat pinterest dan google pun banyak tapi saya suka guna resipi yang ringkas,  mudah didapati dan banyak pengalaman positif oleh pengguna Resipi yang saya paling suka adalah Healthy Blend. Manfaatnya bagus untuk kesihatan tubuh badan secara umum. Nak sihat? Gunalah Healthy Blend Resipi Healthy Blend

Continue Reading

Fasa normal penghasilan susuibu

Fasa normal penghasilan susuibu

Selepas bersalin – tidak bengkak, susu pekat kekuningan (kolustrum), kuantiti sedikit Seminggu – bengkak teruk, susu putih kekuningan (transition milk), kuantiti banyak Dua minggu – bengkak berkurangan, susu putih (matured milk), kuantiti banyak Tiga minggu- bengkak semakin berkurangan, susu putih, kuantiti sederhana Ini fasa penghasilan  susuibu yg saya sedang alami. Jika saya hanya fokus pada kuantiti (dengan melihat pada hasil perahan), mesti panik dan risau kan. Tapi saya tak risau dan panik sebab saya tahu bahawa hasil pemerahan bergantung pada banyak faktor luaran seperti  skill, teknik dan efisiensi kaedah pemerahan susuibu (menggunakan tangan atau alat pemerahan) Adalah sangat penting untuk

Continue Reading